Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 4., kedd

21.435 - Ferenc pápa a migrációról: Európának el kell fogadnia, hogy elöregedett


Feladó: Nemzeti Hirhalo
Dátum: 2016. szeptember 29. 11:27
Tárgy: [Lapszemle] Ferenc pápa a migrációról: Európának el kell fogadnia, hogy elöregedett. Elképesztőnek tartják a magyar kormány felkészületlenségét -
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>



Nemzeti Hírháló hírlevél
2016 szeptember 29.

MEGHÍVÓ

Az Új Színház Igazgatója
és a dráma szerzője
szeretettel és tisztelettel meghívja

Kocsis István
A királynő aranyból van
(Stuart Mária legendája)
című drámájának az előadására

Rendező: Nagy Viktor

Helyszín:
Új Színház
(1061 Budapest, Paulay Ede u. 35.)


Időpont:
2016. október 21. (péntek) 19 óra

Jegyek elővételben: interneten (UJSZINHAZ.HU és JEGY.HU)
vagy a jegypénztárakban



Az Aradi Vértanúk napjára készülődve
Emlék-CD kedvezményes áron


Közeledik október 6-a, az Aradi Vértanúk napja. A Magyarok Világszövetsége a nemzetünk életében mély nyomot hagyó aradi kegyetlenkedés 160. évfordulójára egy kimondottan oktatási segédeszköznek szánt CD-t készíttetett, és abban az évben több mint ezer Kárpát-medencei magyar iskolát meg is ajándékozott vele.

Az Aradi Vértanúk napjára készülődve - Emlék-CD kedvezményes áron

A Magyar szabadság szentjei - Az aradi tizenhármak című CD négy békéscsabai színész - Nagy Erika, Mészáros Mihály, Szőke Pál és Tomanek Gábor - összeállítása. Terjesztése fölött fővédnökséget vállalt Erkel Tibor, a Himnusz zeneszerzőjének leszármazottja, Dr. Papp Lajos szívsebész valamint néhai Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc hőse.

Az időközben elmélyült világválság nem engedi meg, hogy továbbra is adományként kezeljük e CD-t, de az MVSZ mérsékelt áron, örömmel felajánlja azt az érdeklődő iskoláknak, intézményeknek, magánszemélyeknek.

Mindazok, akik október 10-ig átutalják a lemez ellenértékét, vagy utánvéttel megrendelik a kor dokumentumai alapján készült művészi értékű, megrázó erejű összeállítást, úgy 20% kedvezményt élveznek, és ekképp a lemez ára 1200 Ft.

A lemez kapható az MVSZ budapesti székházában, illetve hozzáadódó postaköltséggel megrendelhető az mvsz@mvsz.hu villámposta címen.

Banki átutalás esetén 1.900 Ft fizetendő, utánvétes megrendelés esetén pedig 1200 Ft CD-ár +2000 Ft postaköltség = 3.200 Ft.

Magyarok Világszövetsége
1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.

Bankszámla belföldi átutalásokhoz:
MKB - 10300002-20102159-00003285

Kérjük, hogy tüntessék fel pontos postai címüket és a pontos számlázási adatokat.

MVSZ Sajtószolgálat



Nagykőrös: Emléktábla állítás Dr. Hegedűs Lorántnak - autóbusz indul Budapestről

A Történelmi Vitézi Rend Dél-Közép Magyarország Törzsszékének Bács-Kiskun Megyei Székkapitánysága és a Magyarok Világszövetsége Nagykőrösi Csoprtja emléktáblát állít Dr. Hegedűs Lorántnak, a Magyarok Püspökének a nagykőrösi református temetőben, a Magyar Hősök Emlékhelyénél. Ugyanott évekkel ezelőtt emléktáblát avattak Horthy Miklós, Pongrátz Gergely és Rácz Sándor részére.

Az emléktábla ünnepélyes avatása 2016. október 8-án, 15 órakor kezdődik. A megemlékező beszédet Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke mondja. Az emléktáblát avatja, imát és áldást mond Pápai Szabó György református lelkész.

Az eseményre október 8-án, 13 órakor Budapestről, az Astoriától autóbusz indul, amelyre október 6-ig lehet jelentkezni.
Részvételi díj: 1.000 Ft.

A jelentkezéseket az mvsz@mvsz.hu címre, illetve a 485-4060 telefonszámon várják.

A részvételi díjat előre be kell fizetni az MVSZ pénztárába, vagy banki átutalással a 10300002-20102159-00003285 bankszámlára.

MVSZ Sajtószolgálat



Ferenc pápa a migrációról: Európának el kell fogadnia, hogy elöregedett
2016/09/27 mti - Kárpáthír

A közelgő zsidó újév, a ros hásáná alkalmából Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban fogadta a Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségét, köztük Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, a WJC alelnökét - közölte a Mazsihisz kedden az MTI-vel.

Ferenc pápa a migrációról: Európának el kell fogadnia, hogy elöregedett

Heisler András a találkozóról kifejtette: "a jelenlegi rendkívül nehéz európai helyzetben Ferenc pápa szellemi vezetőként nem a politikai megoldásokra mutatott rá, hanem a megoldás kereséséhez nélkülözhetetlen erkölcsi iránytűvel igyekezett segíteni a kötetlen beszélgetésben résztvevőket, hangsúlyozva a zsidó-keresztény alapértékek nélkülözhetetlenségét" - olvasható a közleményében.

Ferenc pápa a találkozón felemelte hangját a vallási fundamentalizmus ellen, amely megítélése szerint minden vallásban fellelhető. "A pápa a migrációval összefüggésben tapasztalható európai gyűlöletbeszédről szólva úgy fogalmazott: Európának el kell fogadnia, hogy a kontinens elöregedett" - írták. A Mazsihisz tájékoztatása szerint Ferenc pápa azt mondta, "új lendületre, új emberek befogadására van szükség a fejlődéshez, s ez a változás innovációt és fellendülést eredményezhet. Hangsúlyozta azonban, hogy a befogadás csakis átgondolt és felelős integrációs politikával együtt képzelhető el. Ha önmagában csak a befogadásról beszélünk, hibát követünk el".

Kapcsolódó:
http://mno.hu/belfold/futotuzkent-terjedo-puspoki-level-ferenc-papa-szavairol-1363608Futótűzként terjedő nyílt levél Ferenc pápa szavairól (mno.hu)
Székely János esztergom-budapesti segédpüspök korábbi, a szentatya megnyilatkozásait kiveséző írása leginkább talán az elkényelmesedett katolikus híveknek szól. Már régebben napvilágot látott, mégis csak most, a népszavazási kampányhajrában kapta fel az internet népe Székely János esztergom-budapesti segédpüspök levelét, amelyet a katolikus lelkipásztor Ferenc pápa szavainak jobb megértéséért intéz az emberekhez.
A pápa eszeA pápa esze (mandiner.hu)
A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember. "Ha jól értem (jól értem!), akkor Ferenc pápa szerint, amikor egy megkeresztelt katolikus gyilkosságot követ el, megöli a barátnőjét vagy az anyósát, az egyenlő azzal, amikor egy muszlim telerakja a testét robbanóanyaggal, és Alah akbar! üvöltéssel felrobbantja magát valami nyilvános helyen, hogy minél több embert pusztítson el.
Tanulják meg szeretni a migránskvótát, üzente Juncker a kelet-európaiaknakTanulják meg szeretni a migránskvótát, üzente Juncker a kelet-európaiaknak (origo.hu)
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy interjúban cáfolta, hogy lemondott volna arról az elképzelésről, hogy az unióba érkezett migránsokat szétosszák az egyes tagországok között. Ragaszkodom ahhoz a gondolathoz, hogy a migrációs válságot szolidaritással és szívvel kell kezelni - fogalmazott Jean-Claude Juncker a France 24 tévécsatorna műsorában, amelynek Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével közösen volt a vendége. A beszélgetésről az EU Observer készített összefoglalót.


Arab tavasz
2016. július 31.

Ugye nem kell mondani, hogy az arab tavasz, a szíriai konfliktus, az iráni nukleáris projektek körüli vita, stb., nem a népek öntudatra ébredéséről és felszabadító harcáról szól. Sőt, a népek azok, akikről egyáltalán nincs szó.

Putyin és Erdogan

Ha a tervezett földgázvezetékek útvonalára téved a tekintet, látható, hogy az Oroszországgal szövetséges Irán, szénhidrogénjeit Irakon és Szírián keresztül tudja Európa piacaira juttatni, míg az USA érdekcsoportjában lévő Katar, Jordánián, Szírián és Törökországon át éri el Európát.

Obama elkúrta, nem kicsit, nagyon!

Ahhoz, hogy a játszmát bármely oldal megnyerje, biztosítani kell Szíriát és Törökországot. Szíria Iránnal és Oroszországgal áll szövetségben, tehát Aszad rezsimet meg kell dönteni. A mérsékeltből egyre szélsőségesebb szíriai ellenzék erre képtelen volt, így a CIA létrehozta pszichopatákból és bűnözőkből álló alakulatát, az Iszlám Államot. Az ő feladatuk lett volna Irak és Szíria biztosítása annak érdekében, hogy USA elérje célját. Emellett cél volt az iszlámon belüli síita-szunnita viszály kiélezése, iszlám országokon belül ilyen jelleggel háború kirobbantása. Ezt segítette a nemzetközi kommunikáció is.

Törökország az USA számára adott volt, hiszen NATO tag. Szíria esetében USA ugyancsak élvezhette Erdogan szövetségét. Az USA-nak addig állt a zászló, amíg az Iszlám Állam nevű alakulata offenzívában volt és sikerült Erdogán- Oroszország kapcsolatát mélypontra juttatni, az orosz gép lelövésével. Ezen a ponton viszont Obama túltolta.

Erdogán az USA számára kényelmetlenné vált. Meg akartak szabadulni tőle. Már 2015 decemberében terveztek ellene egy merényletet, de az meghiúsult. Az elgondolás szerint Fathullah Gülent egy muszlim gondolkodót hozták volna be helyére, aki jelenleg 600 iskolát tart fent és kb. 4 millióra teszik követői számát a világban. Hatása Törökországban számottevő. Putyin értesítette Erdogánt a tervekről. Ettől kezdve a török vezető és Putyin viszonya megváltozott. Innen az USA számára sürgőssé vált Erdogán semlegesítése, hiszen a NATO második legnagyobb hadereje állomásozik Törökországban és a török vezető Putyinnal kezdett kokettálni. A tiszti kar megosztott, részben NATO, részben Erdogan elkötelezett. Fathullah Gülennek szintén van a hadsereg vezetésére közvetve, közvetlenül hatása.

A júliusi puccs az eddigi adatok alapján nem Erdogan kamu puccsa volt annak érdekében, hogy a tisztogatást el tudja végezni. Valós, CIA által előkészített puccs volt, ami azért hiúsult meg és vált egy gyenge puccskísérletté a külső figyelő szemében, mert Putyin képben volt, és mozgósította elit egységét, a Spetznast, akik 10 perccel azelőtt, hogy az Erdogánt semlegesíteni hivatott erők odaértek volna, kimenekítették a török elnököt. Így is két fő Erdogán testőrei közül életét vesztette. Ezután Erdogán gépre ült, ami Isztambulba ment. A gépet a levegőben vadászgépek vették körül, de ezek valamiféle, csak Putyin által ismert ok miatt nem tudtak tüzet nyitni. Ezeket a gépeket ugyanazok a CIA ügynökök vezették, akik egy évvel korábban az orosz gépet is lelőtték.

A puccs meghiúsult, Erdogán megerősödve jött ki belőle, Fathullah Gülen támogatóit letartóztatták. Akiről nem beszélünk, az az orosz elnök. Ő erősödött meg legjobban. Gyakorlatilag USA törökországi pozíciója NATO ide, vagy oda megrendült, mondhatni romokban van. A hadsereg immár nem NATO, hanem szigorú Erdogán ellenőrzés alatt áll, akinek első dolga volt a puccs leverése után megköszönni Putyin támogatását. A török elnök azt is hozzátette, hogy az orosz pilóta halálát okozó CIA pilótákat, valamint a légierő parancsnokát, aki a puccs mögött állt, Akin Ozturk tábornokot letartóztatták.

Bejelentették, hogy Putyin és Erdogan augusztus 9-én Szentpéterváron találkozik. E találkozót megelőzte egy üzenet: Törökország részéről fennáll a hajlandóság az oroszokkal tervezett közös projektek, így a tengeralatti TurkStream gázvezeték megépítését Oroszország és Törökország között napirenden tartani. (yournewswire.com 20th July, 2016)

Obama bénakacsa időszakában, amikor a közelgő elnökválasztás miatt nem sokat tud jelen helyzetben tenni, a közel keleti helyzet alaposan átalakult. Az USA pozíciói gyengülnek. Szövetséges ál-hadserege, az iszlám Állam vesztésre áll, Bashar Aszad erősödik, Irakban is konszolidálódik a helyzet. Irán erősebb, mint valaha, hatása a térségben meghatározó. Ellenlábasa, Szaúd Arábia presztízse és befolyása csökken.

Európát destabilizálja impotens vezetése és az ideküldött áradat, akik közül jó pár Iszlám Állam gyilkos van. Mi lehet célja az új elnöknek, Hilary-nek, vagy Trump-nak? Csak egy nagy dobással tudnak kijönni ebből a kelepcéből! Nekik egyetlen ellenségük van: Putyin, akit nem sikerült eltenni láb alól sem Ukrajnával, sem Szíriával, sem gazdasági szankciókkal, sőt, mindenhonnan megerősödve jött ki. Talán világháború? Ezért kell ez a sok szemétláda ide? Ők alakítják majd ki az ütközőzónát és azon a fegyelmet? Isten ne adja. Bár amúgy is csak sakkfigurák vagyunk. Ezek után számít Orbán, vagy Gyurcsány? Ugyan!

Dr. Mihálffy Balázs (Abdel Rahman sejk) írása

Kapcsolódó:
A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Aleppo egyik központi kerületét A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Aleppo egyik központi kerületét (videó) (orientalista.hu)
A szíriai kormányerők elfoglalták Aleppo központi kerületét, Al-Farafirahot a vahabita terroristáktól, közölte az állami SANA hírügynükség katonai forrásokra hivatkozva. A SANA szerint a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alatt van Al-Farafirah és jelenleg tűzszerészek mentesítik a térségek "aknáktól és házilagos készítésű robbanóeszközöktől, amelyeket a terroristák telepítettek".
"Ez nem arab és nem tavasz" - Megérteni a Közel-Keletet II. (mandiner.hu)
"Ez minden, csak nem arab és nem tavasz. Nem arab, mert nem arabok tervezték és nem csak arabokra hatott ki" - mondja a Mandinernek Sógor Dániel történész, arabista. Szerinte azok az országok, ahol végigmegy az "arab tavasz", mind olyan országok, amelyekkel a nyugatnak, Amerikának komoly problémái voltak. Sógor Dánielnek határozott és karcos véleménye van arról, mi és miért folyik a Közel-Keleten.
Oroszország a totális háború mellett döntöttOroszország a "totális háború mellett döntött" (komlomedia.hu)
Oroszország egész tűzerejét beveti, hogy segítsen a szíriai rendszernek Aleppó visszafoglalásában, mert úgy véli: érdemesebb katonai győzelmet aratni, mint folytatni a haszontalan tárgyalásokat Washingtonnal. "Oroszország ezt az opciót választja, mert nem hisz többé a Washingtonnal való együttműködésben Szíriát illetően" - vélekedett Fabrice Blanche a Washington Intézet Szíria-szakértője. "Ez totális háborút jelent, mivel Moszkva nem hiszi, hogy Washington akarat vagy képesség hiányában bármit is képes tenni Szíriában".
Európaszerte fogtak el Iszlám Államhoz hű dzsihadistákatEurópaszerte fogtak el Iszlám Államhoz hű dzsihadistákat (orientalista.hu)
Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet öt feltételezett tagját fogták el Spanyolországban, Belgiumban és Németországban szerdán. Kettőt közülük Barcelonában illete Melillában vettek őrizetbe. Mind az öt személyt merényletek előkészítésével, illetve szélsőséges harcosok toborzásával gyanúsítják. - A spanyol, belga és német hatóságok szimultán végrehajtott akciójukban lepleztek le egy hálózatot, amely terroreszmékről terjesztett infromációkat az interneten, elsősorban olyan videók formájában, amelyek kegyetlenségük folytán a biztonságérzetet teljességgel kiölik az emberekből - mondta a spanyol belügyminiszter.
Kerry a szíriai együttműködés felmondásával fenyegette MoszkvátKerry a szíriai együttműködés felmondásával fenyegette Moszkvát (hirado.hu)
John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett az aleppói helyzet lehetséges rendezéséről - közölte az orosz külügyi tárca. A szíriai városban napok óta kiélezett harcok folynak a szíriai hadsereg és a lázadók között.
Hogyan kerültek amerikai rakéták az Al-Kaidához?Hogyan kerültek amerikai rakéták az Al-Kaidához? (mno.hu)
Harmadik országokon keresztül fegyverezte fel Washington a szíriai szélsőséges iszlamistákat - ez derül ki abból az interjúból, melyet egy német újságíró készített az An-Nuszra Front egyik parancsnokával Aleppóban. Az oroszok egyre dühösebbek.
Porosenko Izrael támogatását kérte Ukrajna területeinek helyreállításábanPorosenko Izrael támogatását kérte Ukrajna területeinek helyreállításában (karpathir.com)
Ukrajna számít Izrael támogatására az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget "felszabadításában", valamint szuverenitása és területi egysége helyreállításában - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök kedden Kijevben azután, hogy megbeszélést folytatott az ukrajnai látogatásra érkezett izraeli kollégájával, Reuven Rivlin államfővel.
Kemény vádat fogalmazott meg a szíriai külügyminiszterKemény vádat fogalmazott meg a szíriai külügyminiszter (orientalista.hu)
Hiába állítja Washington az ellenkezőjét, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szándékosan mért légicsapást szíriai kormányerőkre a múlt hét végén - jelentette ki szombaton New Yorkban Walid Al-Moallem,szíriai külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének általános vitájában. A szíriai diplomácia vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Iszlám Állam és más terrorszervezetek "tettestársa".
Felmérés cáfolja a baloldalt: Az európaiak többsége még annyira sem kér a menekültekből, mint a magyarokFelmérés cáfolja a baloldalt: Az európaiak többsége még annyira sem kér a menekültekből, mint a magyarok (pestisracok.hu)
A migránsválság kirobbanás után másfél évvel még mindig nem tudni, mi lesz az egyre nagyobb számú bevándorló sorsa Európában. Az EU politikai vezetői, valószínűleg Komáromy Gergő elgitározott Imagine-jétől meghatottan csak azt voltak képesek meghatározni, hogy hova hány ember menjen, arról viszont nem jutott senkinek eszébe megkérdezni a helyieket, hogy kikkel szeretnének együtt élni.
Europa fürchtet den Exodus aus ÄgyptenMigránsexodus várható Egyiptomból - 5 millióan indulásra készen (zeit.de)
Már nemcsak Líbia felől, hanem Egyiptom felől is egyre többen érkeznek a Földközi-tengeren keresztül. Egyiptom elnöke Abdel Fatah el-Sziszi arra figyelmeztette a Nemzetközi Közösséget és az Európai Uniót, hogy országában több mint 5 millió migráns vesztegel, akik közül csak 250 ezer embert regisztráltak, mint menedékkérőt.
Hogy vonulhat át 2 millió muszlim Európán, miközben egy Európait a bomba szó említése miatt is letartóztatjákHogy vonulhat át 2 millió muszlim Európán, miközben egy Európait a bomba szó említése miatt is letartóztatják (frissvilag.com)
Csoda, hogy az egyszerű állampolgár nem érti, hogy egy olyan világban, ahol még egy ásványvizes palackot sem lehet felvinni a repülőgépekre, ahol a titkosszolgálat rászáll azokra, akik a dzsihád szót túl sokszor írják le az e-mailjeikben, ott egymillió muszlim minden engedély nélkül vígan végigvonulhat Európán, és a politikusok azt mondják, nem jelentenek veszélyt? A tavaly novemberi párizsi merényletekkel kapcsolatban lapunk által nyilvánosságra hozott új információk azonban azt bizonyítják, hogy a terroristák tudatosan használják fel a menekültválságot.
Magyarországra költöznének a holland lányok! Megdöbbentő, miért hirdetnek minket!Magyarországra költöznének a holland lányok! Megdöbbentő, miért hirdetnek minket! (polusonline.blog)
A magyar kormány bevándorláspolitikája Európa több országában is népszerűbb, mint az Unió eddigi állásfoglalása a kérdésben. Hollandiában a fiatal lányok pólókon hirdetik, hogy inkább Magyarországra költöznek, mintsem vállalják a holland kormány által előírt felkészítő "terápiát" a migráns-erőszak ellen.
Hollandiában ugyanis a legújabb intézkedések egyike az lenne, hogy a fiatal lányokat felkészítenék a migráns-erőszak ellen, ők azonban válaszként olyan pólókat kezdtek viselni, amin azt hirdetik, hogy "nekünk nem kell terápia, egyszerűen elköltözünk Magyarországra.
A ZDF német köztévé szerint Magyarországra költöznek a németek Merkel migránspolitikája előlA ZDF német köztévé szerint Magyarországra költöznek a németek Merkel migránspolitikája elől (napimigrans.com)
A ZDF hírportálján Németek Magyarországra költöznek - Menekülés Merkel menekültpolitikája elől címmel közölt összefoglalót, amelyben a szerző, Stephan Merseburger kiemelte: már régóta költöznek németek a Balatonhoz, mert ott olcsó az élet, és otthonosan érzik magukat, most viszont más okból telepednek le a tónál, mégpedig azért, mert Orbán Viktor magyar kormányfő olyan politikát folytat, amelyet hiányolnak Angela Merkel német kancellártól, jelesül kerítést épít a menekültek ellen."
A szőke svéd nők a bevándorlók rasszizmusának célpontjaiA szőke svéd nők a bevándorlók rasszizmusának célpontjai (magyaridok.hu)
Egy svéd professzornő szerint itt az ideje, hogy beszéljenek azokról az atrocitásokról és megaláztatásokról, amelyek a bevándorlók részéről érik a világos hajú svéd nőket. A lundi egyetemen tanít etikát Ann Heberlein professzornő, aki arról fejtette ki véleményét, hogy rendszeresen érik megaláztatások az őslakos svédeket a bevándorlók részéről, az áldozatok viszont nem tudják, nem merik elpanaszolni sérelmeiket, mivel az "antirasszisták" egyből leintik őket, mondván: egy kiváltságos, jó helyre született svédnek nincs joga panaszkodnia.
Óriási Orbán siker AusztriábanÓriási Orbán siker Ausztriában (polusonline.blog)
A legnagyobb osztrák napilap a "Krone" a hétvégén online szavazást rendezett az Orbán politikárol a migránsokkal kapcsolatban: A kérdés a következő volt: "Igazságos-e Orbán kemény vonala a menekült krízissel kapcsolatben? Ausztria szavazott: a szavazatok pillanatnyilag 93,5%-an állnak az Orbán politikája mellett.



Elképesztőnek tartják a magyar kormány felkészületlenségét
2016-09-26 NOL

Lázár János szerint nem létezik olyan számítás, amely szerint az alternatív energia olcsóbb lenne az atomnál. Szívesen bemutatunk párat - így például a Nukleáris Energiaügynökség szabadkozását.

"Minden számítás azt bizonyítja, hogy az alternatív energia drágább a támogatást biztosító adófizetőnek" - közölte Lázár János a Kormányinfón arra a kérdésre, hogy miért akarják ellehetetleníteni a szélerőművek további hazai létesítését.

Napestig lehetne idézni a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait cáfoló anyagokat - vélekedtek lapunknak megdöbbenten a kijelentésről magukat megnevezni nem kívánó szakértők. A legtöbben az Egyesült Államok kormányának témába vágó elemzését ajánlották lapunk - egyszersmind Lázár János, Orbán Viktor és felkészítőik - figyelmébe. Ebben a különböző áramtermelési módok ma ismert legfejlettebb változatának teljes élettartamra vetített költségét számították ki. Az összehasonlítások a nukleáris beruházásokat közel kétszer drágábbnak tüntetik fel, mint a szélenergia-hasznosítást. Eszerint a Lázár János által idézett "alternatív" módok közül a földhő a legolcsóbb.

Kicsit drágább a napelem, bár ennek költsége is messze az atomé alatt marad. Igaz, a naphő-hasznosítás és tengeri szélpark eszerint még drágább mulatság. A biomassza - a fásszárú-égetés - költsége pedig összemérhető vele. A szénerőmű és a hagyományos gázégetés szintén költséges. A kombinált gázhasznosítás viszont olcsó. Más megközelítések - így például az adókedvezmények levonása - valamelyest rontanak az alternatívok helyzetén, de a sorrenden nem változtatnak. Az USA-kormánytanulmány az "alternatív energiát" nem hogy a legdrágábbként, de legolcsóbbként tünteti fel.
A VGB Powertech tavalyi elemzése szerint is kevesebbet kell tenni a szárazföldi szélerőműbe, mint a - Paks II-nél olcsóbbnak tekintett - legfejlettebb nukleáris termelőkbe. Az EU korábbi - 2012-es alapú - anyagában a szárazföldi szélerőmű költsége szintén alacsonyabb az atoménál. Itt a vízerőmű győz, a második legolcsóbb a földhő, majd a szén. A gáz, a napelem és az atom itt nagyjából egyívású, a biomassza pedig olcsóbb és drágább is lehet.  
A Tihange atomerőmű Belgiumban

A Nukleáris Energiaügynökség 2015-ös tanulmánya ugyan gondosan kerüli a szél és az atom közvetlen összevetését, mégis megállapítják: a napelemen túl a szélenergia-alapú termelés költségei zuhantak az elmúlt évek során a leginkább. Ezzel ma már az atomhívőknek is számolniuk kell. Így jobb híján annak megállapítására szorítkoznak, hogy nincs minden körülmények között legolcsóbb eljárás.

Ingyenes széláram

Lázár János szerint a magyar szélerőműrendszer fejlesztésében a kabinet azért helyezkedett kiváró álláspontra, mert Németországban lelassították ezeket a beruházásokat. Úgy vélte, ott szinte már nincs olyan zöldszervezet, ami ezt az irányt támogatná. Szakértőink ezt is cáfolták. Németországban most kétségkívül kevesebb szélerőmű-engedélyt adnak ki, de a technológia iránti elkötelezettség töretlen. Az ottani zöldszervezetek többnyire változatlanul támogatják az ésszerű fejlesztéseket. Az ügy kapcsán többen - például Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai vezetője - is úgy fogalmaztak: a német fejlemények semmiképp sem irányadóak a magyar rendszer szempontjából, ahol bőven férnének újabb szélkerekek. Lázár János azt is állította, hogy Németországban drágábban termelnek a szélerőművek, mint nálunk az atomblokkok. A valóság az, hogy az elmúlt években a német erőművek többször ingyen is hajlandóak voltak megválni áramuktól. Ilyen akciós árat atomerőművek kevéssé hirdetnek. A né met áram ár a szélerőműveknek nyújtott támogatások miatt magasabb a magyarnál, de az ottani kormány ezek mérséklését tervezi.

Eközben Los Angeles bejelentette, hogy a jövőben a teljes metropoliszt megújuló energiából kívánják ellátni. A mindeddig ötmilliárd dollárba kerülő, félbehagyott Bellefonte atomerőmű területére kiírt pályázaton pedig a legmagasabb ajánlat 38 millió dollár volt. (Ez alig haladja meg a 36,4 millió dolláros kikiáltási árat, ráadásul az ajánlattevő is megújuló energia termelésére használná a területet.)

Az általunk megkérdezett, többnyire nem "zöld" szakértők elképesztőnek nevezték az atomerőmű-beruházás mellett kiálló magyar kormány felkészületlenségét. A kormányérvek szakmailag sokszor teljességgel abszurdak - fogalmaztak.

Legalábbis néhány független számítás tehát cáfolja Lázár János szavait.

Piackorlátozó szabványmódosítások

A magyar kormány által néhány napja módosított szabványok nagyban szűkítik a vezető szélerőműgyártók piaci mozgásterét - állapította meg tanulmányában a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energia- és Infrastruktúrapolitikai Együttműködésért Alapítvány. A toronymagasság, a teljesítmény és a lapáthossz megszabott felső határának, illetve a lapát legalább 50 méterben megszabott talajszinttől mért távolságának 208 általuk vizsgált termék közül mindössze kilenc felel meg. A kabinet zajterhelési kívánalmait kevéssé tudták összevetni a leírásokkal, hisz az alapvetően igen halk szélerőművek anyagaiban ilyen adat ritkán szerepel.

Kapcsolódó:
Újabb csapást mérnek a hitelesekreÚjabb csapást mérnek a hitelesekre (mno.hu)
Ismét a bankok oldalára készül állni a kormány a devizahitelesekkel szemben. Egy szeptember elején a parlamentnek benyújtott jogszabály szerint ugyanis végrehajtási ügyekben még abban az esetben is elvennék az adósoktól a perindítás lehetőségét, ha érvényesen létre sem jött a velük szemben támasztott követelés. A végrehajtás korlátozása az egyetlen eszköz, amely ezek után a bajban lévők rendelkezésére áll.
Varga: Magyarország kilábalt a válságbólVarga: Magyarország kilábalt a válságból (propeller.hu)
A magyar gazdaság túlélte a 2008-ban kitört válságot és talpon maradt - jelentette ki Varga Mihály a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben szerdán. A nemzetgazdasági miniszter szerint az elmúlt években sikerült elérni, hogy a magyar gazdaságot "ma az egyik példaként emlegetik Európában".
Varga Mihály már kilábalt a válságból. Mi még nem annyiraVarga Mihály már kilábalt a válságból. Mi még nem annyira (kolozsvaros.com)
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy kilábalt a válságból, ami az előző kormányok idején tört rá. Ezt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben mondta ő annak örömére, hogy a Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. több mint 131 millió forint értékű kapacitásnövelő beruházást hajtott végre, Varga Mihály pedig felavatta, átadta és megragadta. Az alkalmat. Az elmúlt években sikerült elérni, hogy a magyar gazdaságot ma az egyik példaként emlegetik Európában. A külföldi hitelminősítők véleménye szerint is jó pályán van Magyarország, az ország kilábalt a válságból és képes arra, hogy egy nagyobb növekedési ütemet is elérjen - fogalmazott a miniszter.



Újabb rekordot döntött a Betyársereg - több mint 300 ezren 3 hét alatt honlapunkon!
szeptember 25, 2015 Betyársereg

Nemrég írtunk róla, hogy a Betyársereg egyetlen online felülete, már majdnem másfél milliós nézettséggel büszkélkedhet. Lassan elfelejthetjük ezt a rekordot is, ugyanis már ég elhagytuk ezt a számot. Most havi nézettségi rekordot döntöttünk!

Honlapunk több mint 300 ezer embert vonzott az utóbbi 25 nap alatt - és még nincs vége a hónapnak! A legkülönfélébb témák, gondolataink és tényfeltáró írásaink, amikkel sokszor egyenesen a "tűzvonalból" jelentkeztünk, utat törtek maguknak az online világban is. Halkan megjegyeznénk, hogy a 2013 márciusi indulásunk óta majdnem 2 millióan tekintették meg híreinket, szerte a világon. Magyarországon kívül sokan néznek minket Németországban, Nagy-Britanniában, és persze erdélyi testvéreink révén Romániában is. Olyan messzi vidékekről is akadtak látogatóink, nem is kevesen, mint Új-Zéland, Peru, Chile, Kína vagy India (az utóbbi rendkívül érdekes)

"NE BÁNTSD A MAGYART, MERT PÓRUL JÁRSZ!"

A Betyársereg honlapja, a nemzeti hírportálok közül is, kiemelkedik a hazafias online felületek közül. Kiemelnénk, hogy MI NEM VAGYUNK HÍRPORTÁL! Mi nem rendelkezünk anyagi hátérrel, nincsenek hirdetéseink. Nincs Facebook oldalunk, vagy más közösségi lapunk. Csak Ti vagytok és a betyárok folyamatos aktivitása. Ez hozta meg ezt a kiemelt figyelmet olvasóinktól. Hivatalos Facebook oldalunk törlése sem fogott vissza minket. A cél pedig egyértelmű: áttörni a hallgatás falát és felébreszteni nemzetünk egészséges önvédelmi mechanizmusát. Ahogy Tyirityán Zsolt mondta "újra meg kell tanítanunk járni ezt a nemzetet!"

Célunk tehát világos, az úton pedig nem vagyunk egyedül, hiszen egyre többen ébrednek fel és "tanulnak meg járni!"